Избрани Новини

Спят ли медузите?

Медузите са се появили на Земята преди около 600 милиона години

Червеите спят. Рибите също. Както и птиците и пчелите. А медузите? Въпросът е елементарен само на пръв поглед. Не така стоят нещата с отговора.

Да, те не говорят. За нас изглеждат безчувствени. Не са разсъдливи създания.... Но пък спят. Поне една група от тях. Установиха го учени от Калифорнийския технически университет.

През нощта медузите Касиопея губят около 30 процента от активността си. А когато сънят им е нарушен, те си „доспиват" през деня. Навици, които много наподобяват човешките.

Медузите са се появили на Земята преди около 600 милиона години. И според екипа, направил проучването, спането вероятно е една от най-древните форми на поведение в еволюцията на организмите.

Медузите нямат централен гръбначен мозък и централна нервна система, но пък са от първите живи същества, които са развили неврони. Касиопея живеят в бистри, плитки и топли води на Тихия океан и Западния Атлантик.

Експериментът започнал като на шега. Идеята се родила в компания, по време на почерпка. В разговорите изникнал въпросът дали медузите спят. Последвало задълбочено проучване. В експеримента били наблюдавани 23 медузи.

И да, оказало се, че те в действителност спят през нощта. ... А дали сънуват? Науката засега мълчи по въпроса. Важно е доказаното на този етап - че сънят безспорно е начина, с който природата позволява на живите организми да "презадерят" и да продължат нататък - едни по течението, а други - срещу него.

Източник: "Зелена светлина", БНТ



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов