Избрани Новини

Треклянско опустява през зимата

Местните отиват на топло при роднини

Сезонна миграция обезлюди и без това свилата се до 500 постоянни жители най-малка община в България - Трекляно, каза кметът Радко Петрунов, цитиран от kmeta.bg. В 19-те села не са останали да зимуват повече от 300 жители.

Повечето от възрастните жители в селцата в Треклянско зимата се изнасят при наследниците си по градовете заради парното и топлото, поясни кметът Петрунов.

Наместниците докладват за всяка от къщите дали е обитаема и дали има самотоно живеещи хора по махалите. В някои от селата като Брест, Побит камък, Драгойчинци не остава никой. През април обаче се връщат обратно. На такъв сезонен режим е и генералният секретар на ЦК на БКП Крум Захариев, който има къща в Трекляно, но зимата е в столицата.

През почивните дни Треклянско е оживено заради ловците, които пристигат за излет, наели са къщи за биваци или ползват наследствени къщи по селцата. Известният боксьор Коко - Тайсъна има къща в с. Злогош и ловува с местната дружинка.

 

Частна фирма меси хляб за всички зимуващи в Треклянско  - срещу 1 лев за белия хряб, по 70 стотиник за "Добруджа"-та, уточни секретарят на кметството Василка Кирилова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов