Министър Димов: Все още няма инвестиционно намерение за "Пирин” - blagoevgrad.utre.bg

Министър Димов: Все още няма инвестиционно намерение за "Пирин”

29 декември 2017, 10:00 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    БНТ

"Ние търсим баланс между опазването на околната среда и икономическия интерес", заяви екоминистърът

„В момента няма конкретно инвестиционно намерение за изграждане на спортно съоръжение в природен парк „Пирин”, съобщи по Нова ТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

В четвъртък правителството даде зелена светлина за изграждането на втори лифт над Банско. Според решението на кабинета, при наличието на конкретно инвестиционно намерение за изграждане на спортни съоръжения, трябва бързо да се премине през всички процедури, съгласно екологичното законодателство

„В рамките на парка всякакво строителство е забранено и никога не е било разрешавано. Всички, които протестират срещу строителството на хотели, могат спокойно да посрещнат новата година. Строителство на хотели – няма. Решението на Министерски съвет е свързано с изграждане на спортни съоръжения в природния парк”, обясни Нено Димов.

Според него много трудно някой друг, освен концесионерът може да получи разрешение за изграждането на втория лифт над Банско. "Концесионерът притежава правото на концесията и много трудно някой друг би могъл да се състезава с него", коментира още министърът на околната среда.

Цялата ски зона над Банско представлява 2% от национален парк „Пирин”, а пистите заемат 0,3% от територията на парк „Пирин”, подчерта Нено Димов.

„Втори кабинков лифт над Банско би спестил много от колите, които се качват. Това е много по-екологичен транспорт. Как може аз да не искам да се развива екологичен транспорт в планината?”, каза още Нено Димов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета