Избрани Новини

Н. Димов: Над Банско могат да се изграждат само спортни съоръжения (видео)

Политика

03-01-2018, 12:22

Снимка:

facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Димов: Единствено спортни съоръжения могат да се предлагат за "Пирин"

При всички положения в момента концесионният договор не е променен

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отговаря на въпроси на граждани за Националния парк „Пирин“ посредством жива видео връзка във Фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите. “Днес искам да отговоря на онези въпроси, свързани с екологичните теми“, започна министър Димов.

„Имаме една зона, в която планът позволява единствено и само водохващания и те са категорично определени в закона. В рамките на спортната зона над Банско могат да се изграждат единствено и само спортни съоръжения – това са лифтът, други съоръжения и писти. Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на експерти и дебати“, заяви министърът.

„При всички положения в момента концесионният договор не е променен. Ние знаем, че има нов закон и договорът трябва да мине през анализ. Искаме ли България да бъде ски дестинация, това трябва да се запитаме“, каза министър Димов.

„Излизайки от темата за Банско, трябва да говорим и за Рила и за другите планини. Как ще се развие климатът, е нещо, което предполагаме, никой от нас не знае какво ще се случи, би трябвало да бъдат взети под внимание всички мерки относно въпроса за околната среда и глобалното затопляне. 45% в територията е разрешено за водохващания, а в 2,6% при наличието на инвестиционни намерения, са спортните съоръжения“, обобщи Нено Димов.

„Каквото и да е строителство извън спортните съоръжения, от сорта на хотели и други сгради, е забранено и няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение. Няма инвестиционно предложение за втори лифт“, заяви министърът.

„Действително в България има много подходящи условия за ски, преди години спортът беше много по-разпространен. Надявам се, че програмата за развитие на спорта, заложена в коалиционната политика, ще постигне успех. Един модерен курорт, колкото и модерен да е той, няма да привлече толкова туристи, колкото една ски дестинация. Местните общности трябва да имат водеща роля, защото те са най-заинтересовани и за опазване на околната среда, и за развитието на бизнеса и туризма“, каза Димов.

„Добре е спортните съоръжения да превозват туристи и през останалите месеци, не само в зимния сезон. В момента голяма част от туристите, които се качват, го правят с коли, а това замърсява околните дървета. Ще обсъдя възможността качването да се осъществява само с лифт и да се забранят автомобилите“, каза още министърът.

„В парка е разрешена единствено санитарна сеч, това е елемент на добро стопанисване“, отговори Димов на въпрос за изсичането на горите. Всеки млад бор може да стане стар, а всеки стар – някога е бил млад“, беше отговорът на министъра дали пет млади бора могат да компенсират една стара вековна мура. „Таксата на концесионера се определя на база приходи, а не от втората въжена линия“, каза Димов по въпроса ще се увеличи ли таксата на концесионера, след изграждането на втори лифт.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов