Избрани Новини

Банско е домакин на балетен фестивал

Гостува балетът на Варненска опера заедно със солисти от Кремълския балет в Москва

За четвърта поредна година, под патронажа на кмета Георги Икономов, жителите и гостите на Банско ще могат да съчетаят емоциите от зимните спортове с изяществото на класическия танц. От 4 до 6 януари, всяка вечер от 18 часа на сцената на читалище „Никола Й. Вапцаров”, балетната трупа на Варненска опера, заедно с гостуващи солисти от Кремълския балет в Москва, ще представят ярки образци на танцовото изкуство. Три от най-популярните балетни постановки ще бъдат представени на публиката в зимния курорт.

"Лешникотрошачката“ от Пьотр И. Чайковски е балет-приказка в две действия по приказката на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”. Сюжетът разказва за малката Мари, която мечтае за истински коледен подарък, но вместо него получава лешникотрошачка с формата на войник в красива униформа. Мечтата все пак се сбъдва – сънят отвежда Мари в едно вълшебно царство и там тя танцува в обятията на своя Принц Лешникотрошач. Тя преживява чудни приключения, среща крал и кралица, мишки и цяла армия от оловни войници. Куклите й показват очарователни танци от Испания, Китай, Русия, Франция, а накрая всички се завъртат в един щастлив финален валс.
"Зле опазеното момиче“ от Лудвиг Хертел е едно от първите класически балетни произведения. То ще бъде представено в нова хореографска редакция от солиста на Большой Театър Сергей Антонов. Премиерата на творбата е в далечната 1789 г. в Бордо, Франция и от тогава е сред най-предпочитаните заглавия. Сюжетът разказва за любовта между Лиза и Колен, която е заплашена от подлите намерения на майката на девойката - Марцелина, която иска да я омъжи по сметка. Бавно и неусетно чувствата между двамата младежи се засилват и преборват нечестния план на майката, която се оказва принудена да даде благословията си. В своята версия Сергей Антонов добавя нови персонажи: циганката, която гадае на влюбените Лиза и Колен, предсказвайки им бъдещата сватба и Марцелина, майката на Лиза. Балетът е развит на основата на класическия танц, но съдържа много комически и игрови ситуации, което го прави привлекателен за широката публика от най-различни възрасти.
"Лебедово езеро“ с гениалната музика на П. И. Чайковски е най-значимото балетно произведение в света, символ на класическия балет. В основата на сюжета е старинна немска легенда за красивата принцеса Одета, превърната в лебед от злия магьосник Робарт. Варненската постановка запазва класическата редакция на балета, с нейното лирическо очарование, одухотвореност, в която музиката и танца са в хармония. 
Билетите са на цени 40 лв. за възрастни и 20 лв. за деца. Могат да се закупят на касата на читалище „Н. Вапцаров”-Банско и в Посетителски информационен център, да се резервират на телефон +359 878 662 364; +359 888 745 689 или онлайн в мрежатаwww.eventim.bg.
 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)