Избрани Новини

Двоен празник се състоя в Неврокопска епархия

Неврокопският митрополит Серафим отпразнува своя имен ден

На 2 януари Православната църква отпразнува паметта на св. Силвестър, папа Римски и свети Серафим Сарофски. Този ден е по- специален за православните християни в Неврокопска епархия, защото Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим празнува своя имен ден.

Честванията на празника започнаха още сутринта с тържествена света Литургия в катедралния храм в град Гоце Делчев „Св. св. Кирил и Методий“, която бе отслужена от митрополит Серафим.
В 17:00 ч. в салона на митрополията се събраха десетки хора -  свещеници, църковни настоятели, студенти и ученици, работещи в институциите, за да поздравят митрополита и да изслушат беседа на тема „Трите вида любов в нашия живот“ от архимандрит проф. д-р Григорий Папатомас. Лекторът е преподавател по "Църковно право" в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Отец-професор Григорий Папатомас е и директор на Православния институт „Св. Сергий“ в Париж, преподавал е в Православната семинария в Камерун (Африка), в университетите на Талин (Естония) и Тирана (Албания), номиниран е за награда от Френската академия. По поръчка на международния съд изготвя експертиза за разкола в Българската църква през 2009 г., което играе важна роля за оправдаване на Църквата ни и за провала на разколническите стремежи. В изнесената беседа архимандрит Григорий говори подробно за трите вида любов: естествена, надестествена и отнологична, като разясни с много примери всяка една от изброените.
След беседата се проведе празничен концерт с богоявленски песнопения, посветен на десетата годишнина от основаването на Неврокопския митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йером. Неофит Рилски“ със специалното участие на Византийския хор от град Серес, Гърция. За наслада на присъстващите, изпълнили салона на митрополията, женският и мъжкият хор редуваха своите празнични изпълнения под ръководството на протопсалт проф.Йоанис Папахронис.
Хорът „Йером. Неофит Рилски“ към Неврокопската света митрополия е създаден през 2007 г. с благословението на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Съставен е от участници в курса за изучаване на църковните песнопения по византийската невмена нотация, организиран от Неврокопската митрополия. Негов основател и диригент е Йоанис Папахронис, продължител на светогорската традиция в източното църковно пеене. За времето на своето съществуване хорът е взел участие в редица богослужения из епархията, както и в организирани концертни изяви в градовете Гоце Делчев (Неврокоп), Благоевград, Петрич, Сандански, Разлог, Банско, София. Митрополитският хор е осъществил концерти и в няколко града в съседна Гърция. В Серес съвместно с хор „Йоасаф Дионисиатис“ през 2008 и 2013 г. В град Катерини съвместно с хора на училището по византийска музика през 2008 г. В град Драма през 2009 г.

Йеромонах Неофит Рилски, чието име носи митрополитският хор, е роден в Банско през 1793 г. и е син на свещеник. Учи иконопис в Банско при прочутия иконописец Тома Вишанов. Заедно със своя учител отишъл да работи в Рилския манастир, където през 1813 г. приел монашество. Изучавал е източно-църковно пеене както в Рилската света обител, така и на Света Гора при Йоасаф Диоисиатис. Оставил ни е много музикални трудове, ръкописите на които се съхраняват в Рилския манастир.
След концерта бе отправено благодарствено обръщение от г-н Папахронис към Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, като пожела да бъде здрав духовно и телесно, продължавайки да върши делото в Неврокопска епархия. Той изказа благодарности още и за оказваната подкрепа през годините.
Митрополит Серафим благодари на г-н Папахронис за любовта, която проявява на дело към българския народ и страна и особено към Неврокопска епархия, към Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител и към Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий, игумен на Зографската света обител. Митрополитът завърши с думите „Честита Новата година! Господ да дарява на всички своя мир и благодатни успехи за спасение на всеки един.“

Накрая двата хора изпълниха на български и гръцки език многолетствие за Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов