Траян Иванов от Ямбол се пребори за Богоявленския кръст в Банско - blagoevgrad.utre.bg

Траян Иванов от Ямбол се пребори за Богоявленския кръст в Банско

06 януари 2018, 18:10 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Банско

Траян Иванов е на 41 години и работи в един от местните барове

Траян Иванов от Ямбол се пребори с още трима претенденти за Богоявленския кръст в Банско. Това се случи днес, на светлия християнски празник Богоявление или Йордановден. Светият ден започна с водосвет, последван от литийно шествие, като по традиция Светият кръст бе хвърлен във водната каскада на пл. „Никола Вапцаров” в курорта. Траян Иванов е на 41 години и работи в един от местните барове. Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. А от своя страна Траян, който за първа година хваща кръста в Банско, пожела на всички присъстващи много късмет и здраве през Новата 2018 година.

По традиция, на Богоявление се освещават бойните знамена и знамената светини на Българската армия. И тази година местните патриотични организации в Банско почетоха своите светини. Ритуалът за здраве и висок боен дух бе извършен от отец Костадин Калайджиев.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон след битката при Ахелой през 917 г. След дълго прекъсване, след демократичните промени тази традиция е възстановена през 1993 г. Оттогава всяка година на 6-ти януари – Богоявление, след прочитане на молитвата „За успех на народа” се ръси със светена вода за здраве и успехи на Българската армия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета