Избрани Новини

Балетният фестивал в Банско преминава при силен интерес

"Балет в Банско” се провежда в ски центъра за четвърта поредна година

Балетната постановка „Лебедово езеро” премина при препълнена зала и признателни аплодисменти в читалище „Никола Вапцаров” в Банско. Това бе втората от общо трите гостуващи танцови спектакли, част от репертоара на Държавна опера Варна.
"Лебедово езеро" с гениалната музика на П. И. Чайковски е най-значимото балетно произведение в света, символ на класическия балет. В основата на сюжета е старинна немска легенда за красивата принцеса Одета, превърната в лебед от злия магьосник Робарт. Варненската постановка запазва класическата редакция на балета, с нейното лирическо очарование, одухотвореност, в която музиката и танца са в хармония.
„Балет в Банско” се провежда в ски центъра за четвърта поредна година, под патронажа на кмета Георги Икономов. Съботната вечер на 6 януари е последният балетен спектакъл. "Зле опазеното момиче" от Лудвиг Хертел е едно от първите класически балетни произведения. То ще бъде представено в нова хореографска редакция от солиста на Большой Театър Сергей Антонов. Премиерата на творбата е в далечната 1789 г. в Бордо, Франция и оттогава е сред най-предпочитаните заглавия. Сюжетът разказва за любовта между Лиза и Колен, която е заплашена от подлите намерения на майката на девойката Марцелина, която иска да я омъжи по сметка.

Постановката започна от 18 ч. в салона на читалище „Никола Вапцаров” – Банско.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)