Избрани Новини

Е. Захариева: Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и ЕС

Новата бюджетна рамка на ЕС - предизвикателство за европредседателството ни

Независимо че не е предвидена среща за отношенията Европейски съюз - Турция по време на българското европредседателство, такава може и да се състои. Това допусна в ефира на БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й диалогът с южните ни съседи трябва да е честен, не през медиите и да се фокусира върху добрите отношения. "Европредседателството не е само фанфари, а много работа", каза Захариева и посочи като предизвикателство промените в Дъблинския регламент и старта на разговорите по бъдещата бюджетна рамка на съюза.

"Видяхме какво стана на преговорите при миналата финансова рамка. Почти с година се забавиха проектите. Тук е доста сложен периодът. От една страна, по-малко бюджет след решението на Великобритания да напусне. От друга страна, нови политики, които искаме да финансираме", коментира вицепремиерът.

Стана ясно още, че срещата на българския вицепремиер и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева с турския ѝ колега е била много полезна от гледна точка на двустранните отношения.

И двете страни са били на мнение, че трябва да се фокусират върху позитивните неща, това, което може да се надгради.

"Няма как да се случва борбата с тероризъм, охраната на външните граници на ЕС, без Турция - съюзник в НАТО, без това Турция да бъде близък партньор на ЕС", изтъкна Захариева.

"Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и на ЕС. За около 5-6 години с около 50% е нараснал стокообменът между двете държави с позитивно салдо за България. Винаги има и още повече възможност, т.е. възможност на българските производители на да имат добър достъп до огромния турски пазар", обясни първият ни дипломат.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов