Избрани Новини

Популяризират села, носещи автентичността на България

Сдружение "Съвремие“ показва магията на 4 туристически маршрута

На заключителна пресконференция вчера Сдружение „СЪВРЕМИЕ“ – град Сандански представи резултатите от изпълнението на проект „Повишаване на конкурентоспособността на регионалния туризъм чрез подкрепа на развитието на селския и културент туризъм в трансграничния регион на Бъгария и Македония (RURAL REVIVAL)“.
По проекта са създадени четири туристически маршрута из интересни, но непопулярни селски райони на България и четири туристически маршрута в селски райони на Македония.
I маршрут – Микрево – Цапарево – Гореме – Горна Рибница
II маршрут – Рожен –  Любовище – Кашина – с. Пирин
III маршрут – Симитли – Сушица – Брестово- Коматински скали
IV маршрут – Катунци – Голешево – Парил – Тешово
Всяко от представените населени места има уникални традиции, празници, обичаи, език и култура. В тези села животът тече бавно, но красиво. Всички те са с потенциал за развитие на алтернативни форми на туризъм.
За популяризиране на селата, носещи автентичността на България по проекта  са създадени два филма, представящи уникалното културно-историческо наследство на трансграничния район, издаден е луксозен каталог на изчезващите населени места и традиции, създадена е дигитална база данни с библиотека за населените места, изготвена е маркетингова стратегия за развитие на селския туризъм и др.
Знаехте ли, че близо до село Малки Цалим се намира пещера - черква „Свети Йоан Рилски“, чиято легенда гласи, че там е живял светецът Йоан Рилски, преди да бъде изгонен от местното население, което го е смятало за магьосник? Преди да си тръгне, Свети Йоан Рилски ги проклина с думите: „Сега сте триста, да останете тридесет!“.

А знаете ли, че пафтите, които са част от традиционното празнично  облекло, са се носели само от омъжени жени?

Тази и друга изключително ценна информация ни разкрива магията на позабравените села, в които още трепти битът на българина и е разказана в Каталог "Изчезващите села", който бе изработен по проекта.
Филмът, разказващ за уникалното културно-историческо наследство на района може да гледате тук:





Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов