Избрани Новини

В Симитли откриват кукерския фестивал

Той е под надслов "Симитлия –Древната земя на кукерите“

15-ят юбилеен фестивал „Симитлия –Древната земя на кукерите“ започва днес. Зрелищното шоу по традиция ще бъде на стадион „Септември” в Симитли – мястото, удобно за дефиле на хиляди кукери и двойно повече публика, която да им се радва отблизо. Очокват се вече кукерските групи - редовни участници от страната и чужбина, към фестивала в Симитли са проявили интерес и групи, които никога не са дефилирали в Симитли, но познават и харесват традицията в Симитли.

Регламентът за участие в „Симитлия – Древната земя на кукерите“ остава непроменен. Фестивалът е отворен за всички желаещи. Фестивалът  утвърждава и обогатява като пъстра палитра на богатото ни нематериално наследство кукерските игри, традиции, обичаи и ритуали, свързани със Сурва. Кукерското дефиле, както всяка година, има и състезателен характер, като групите участват в състезателни категории за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуални награди.

Фестивалът е създаден през 2003 година заради желанието на многобройните и многочислени кукерски групи от симитлийска община, с безрезервната подкрепа на кмета на общината Апостол Апостолов- най-верният приятел на кукерите.

За петнадесета години организацията на „Симитлия – Древната земя на кукерите“ е едно от най-важните събития за община Симитли. Авторитетно жури ще гледа и отличава най-атрактивните и най-автентичните. За юбилейното издание организаторите имат предвид допълнителни изненади и награди за участниците и публиката на фестивала.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)