Благоевград отбеляза 140 години от рождението на Яворов - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград отбеляза 140 години от рождението на Яворов

13 януари 2018, 15:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

Положиха венци и цветя пред бюст-паметника на поета-революционер

Благоевградската общественост отбеляза 140 години от рождението на българския революционер и поет Пейо Яворов. Възпоменателното тържество се състоя пред бюст-паметника на революционера в градската градина, където бяха положени цветя от зам.кмета по строителство и сигурност на Община Благоевград Емилия Тунева, народния представител Даниела Савеклиева, представители на областната администрация, на културните институции и граждани.

Яна Янакиева и Румен Кулянин припомниха моменти от живота и делото на поета. Освен исторически данни от живота му, те рецитираха едни от най-запомнящите се негови стихотворения, сред които „Две хубави очи” и „Стон”. Прозвуча и разтърсващата му реплика - „Аз не живея, аз горя”.

Едновременно революционер и поет, Пейо Яворов умело съчетава римите с дълга към отечеството. Той оставя светла диря в национално-освободителните борби на Пиринския край срещу турското господство. Яворов е един от съратниците на Гоце Делчев, четник и активен участник в Балканската война, която носи освобождение на Пиринско от отоманското робство. Творчеството и поезията му са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот, пълен с разочарования. Едно от големите е решението на баща му да прекрати неговото образование. Това обаче не повлиява на факта, че Яворов е един от най-добрите поети на България. Сред най-известните му стихотворения са „Две хубави очи”, „Песен на песента ми”, „Две души”, „Бежанци” , „Хайдушки копнения (Спомени от Македония 1902-1903) и още много други. Освен поезия, Яворов пише драми и статии.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета