Двор от антична Пауталия изскочи пред кюстендилската галерия - blagoevgrad.utre.bg

Двор от антична Пауталия изскочи пред кюстендилската галерия

14 януари 2018, 18:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    kmeta.bg

  • Снимка:
    kmeta.bg

Създаден е екип, който ще проучи в детайли терена на арехологическата находка

Останки от перистилен двор от Антична Пауталия, датиран първонаално от периода II-VI век след Христа, откриха строителите, които реновират парк "Галерията" в центъра на Кюстендил, казаха археолози, цитирани от kmeta.bg.

Находката попада под водно огледало и на стълбището към самия комплекс от бъдещия ремонтиран парк "Галерията".

Комисия огледала фрагментите от двора и част от сградата от преди повече от 15 века. Дворът е на две нива. Запазени са интересни фрагменти,  част от основите и колонадата, корнизци на около 50-60 квадратни метра. Имало и мозайка в съседство. Създаден е екип, който ще проучи в детайли терена на арехологическата находка.

Има идея древният пауталийски двор, както и други археологически находки отпреди време край галерията, да останат като постоянна експозиция пред галерията, нещо като "прозорец към древността" и  да се впишат като част от алеите и орнаментиката на парк "Галерията".

Реновирането на парка със средства е.по програмата "Региони в растеж"  напредва с добри темпове, крайният срок за завършването е 7 септември т.г. 

Изкореняването на около 50 брези, които се презасаждат край река Банщица, малко забави темпото на сторителните дейности, но работата е свършена вече над 50%, казаха хора от екипите на площадката.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета