Избрани Новини

Персоналът на МБАЛ-Разлог излезе на символичен протест

Настояват за целева субсидия в размер на 30 млн. лева

Солидарни с исканията на колегите си от други общински болници в страната, днес лекари, медицински сестри, рентгенови лаборанти от МБАЛ Разлог излязоха на символичен протест във фоайето на болницата, предаде БНР. Исканията на работещите в МБАЛ Разлог, както и в останалите общински болници, са три. На първо място настояват за целева субсидия в размер на 30 млн. лева, която да е насочена към стабилизиране на общинските лечебни заведения извън големите населени места. От сдружението се обявяват и за изплащане на надлимитната дейност, която за много от болниците формира около 30% от просрочените и неплатени дългове към доставчиците. Сдружението иска и спешна актуализация на цените на клиничните пътеки, които не са променяни от 2006 година. С плакати "Искаме да останем да живеем и работим в България", лекарите и сестрите от МБАЛ Разлог застанаха сред пациентите си днес по обяд. "Както по-младите лекари, така и колегите с по-голям стаж и опит имат възможности и предложения за работа в чужбина и в по-големите болници в България.
"Нашата цел и нашето желание е да работим тук, но за това трябва да помислят на държавно ниво за подмяна статута и дотациите, за запазване на общинските болници. Трябва да се помисли и за пациентите, които ще пострадат от закриване на болници. Би било жалко общинските болници заради липса на организация и строга финансова преценка да бъдат загубени. За да има млади лекари, които да продължат да лекуват хората в малките градове, желаем държавата да помисли", това каза д-р Елена Рускова, специалист от отделението по рентгенология и образна диагностика и със значим опит в диагностиката на заболяванията на млечната жлеза.
Към настоящия момент болницата в Разлог има задължения в размер на 260 000 лв. неразплатени разходи на доставчици. Медицинският управител д-р Божидар Велев коментира, че ще търси помощ от общината за разплащане на поне част от тези задължения. Миналата година община Разлог отпусна близо 100 000 лв на здравното заведение за погасяване на стари задължения. "Проблемът е както с липсата на средства, така и с липсата на кадри", коментира д-р Велев.

Много трудно е привличането на млади специалисти - лекари, медицински сестри и др. Изключително голяма е социалната значимост на болницата в Разлог предвид това, че обслужва населението на 4 общини и е най-близкото здравно заведение в радиус от 50 км. През последните години община Разлог активно участв в проекти, с които бяха осигурени средства за оборудване, апаратура, цялостен ремонт и саниране.

Най-важният въпрос остава намиране на кадри. От години МБАЛ Разлог търси хирурзи, анестезиолози, но за съжаление липсват желаещи млади медици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов