Избрани Новини

Филмът "Бандит" продължава фестивалното си турне /видео/

Режисьорът Оги Стоилов го е снимал в родния Благоевград

„Бандит“ – така се казва първият игрален филм на режисьора Оги Стоилов, чията премиера беше миналата година. Във филма участват актьорите Георги Налджиев и Силвия Петкова, оператор е Светлин Йорданов. Двамата с режисьора са от Благоевград, приятели от детството. Може би и затова филмът е заснет в Благоевград, родното място на двамата млади творци.
Филмът беше представен с успех на  осмото издание на „София Индипендънт Филм Фестивал“, а през декември беше включен в програмата на нов филмов фестивал в Пловдив. Филмът разказва истории за съвременния български емигрант. Спасение или илюзия е животът извън родината? Въпросите задава сценаристът на филма Оги Стоилов, той търси и отговорите. Дали ги намира? Винаги е трудно да се отговори.
Темата е близка на Оги Стоилов, защото след завършване на Езиковата гимназия в Благоевград заминава да учи в САЩ бизнес. Създава си много приятели, защото е ведър, сърдечен, работохолик, човек с много идеи и неспокоен дух. Сега живее и работи в Лондон. От 10 години прави видеоклипове. Започнал първоначално сам, после с по-опитни от него. При Оги Стоилов всичко е практика. Не смята, че режисура се учи. Но има и диплома по режисура от един лондонски кинофестивал, където е изкарал специален курс. Вече има и няколко късометражни филми.
Иначе по киното се е запалил още от дете. Майката на Оги е учителка , от нея тръгнал интересът му към литературата, музиката, филмите... Вуйчо му работел в Радио Благоевград. "Аудио, видео – те сякаш ми бяха в кръвта", споделя Оги Стоилов.
Сценарият на „Бандит“ е написан преди около близо 9 години, а преди 4 започват да го снимат. По негов сценарий, но оттогава доста пъти е променян. Първоначално искал да го снима като псевдодокументален филм – да проследи живота на човека в ъндърграунд-средите, но да не прави романтизиране на тези хора и тази среда. След това се опитали историята да бъде по-измислена, не толкова реалистична.
За филма младият режисьор не е търсил отникъде финансова подкрепа. Той твърди: „Исках да не правя компромиси с историята, да съм независим“.
„Бандит“ е заснет в родния град на твореца – Благоевград. Режисьорът държал първият му филм да бъде сниман непременно в родния му град.
Още от миналата година с Георги Налджиев работят по два нови проекта – единият е т.нар. жанров филм, филм на ужасите, за двама приятели. Филмът се нарича „Бункери“, за едно място в планината, което крие много тайни от Втората световна война. Вторият е „Гастербайтери“ – за един българин, комуто се случват доста неприятни неща.
Оги Стоилов кипи от енергия, идеи, проекти... Няма съмнение, че ще видим скоро реализирани и новите му филмови проекти. Междувременно „Бандит“ продължава с участието си в различни кинофестивали. Очакваме да го видим и тук, в родния град на Оги.





Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов