Избрани Новини

В Кюстендил отбелязаха 79 години от рождението на Биньо Иванов

Откриха фотодокументална изложба, посветена на творчеството на поета

В Кюстендил беше отбелязана 79-та годишнина от рождението на поета Биньо Иванов, предаде БТА. В кюстендилското читалище „Братство“ беше открита фотодокументална изложба, посветена на творчеството на кюстендилския поет, представени бяха и негови книги.

По традиция на днешния ден беше обявено и началото на националния литературен конкурс „Биньо Иванов“, организиран от общината в Кюстендил, читалище „Братство“ и информационният център „Европа Директно“.

Целта на конкурса, който ще се състои за дванайста поредна година, е да продължи ярката литературна традиция на Кюстендил, за чието обогатяване и развитие принос има и творчеството на Биньо Иванов, свързал трайно съдбата си с града, каза председателят на читалище „Братство“ Иван Андонов.

Биньо Иванов е роден на 16 януари 1939 г. в с. Бараково, община Кочериново. Завършил е висше икономическо образование, а по-късно се е установил в Кюстендил. Работил е като икономист и като редактор в алманах „Струма“. Посмъртно е носител на Специалната награда на Сдружението на българските писатели. Умира през 1998 година.

На отбелязването на годишнината му днес бяха много негови приятели, които разказаха спомени за поета – дисидент. В негова памет е възстановено и читалището в кочериновското село Бараково, разказа Методи Панайотов от селото.

Отсега се готви и голяма изложба за 80-та годишнина на поета, която ще бъде отбелязана и в читалището в Бараково, казаха организаторите. В читалище „Братство“ ще бъде установен и постоянен кът, посетен на Биньо Иванов, каза поета Методи Джонев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов