В Пирин няма да се премахват дървета - blagoevgrad.utre.bg

В Пирин няма да се премахват дървета

18 януари 2018, 19:41 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Юлен АД

Обрейков: 35% от проектното трасе на втория лифт минава през незалесен участък

35 процента от проектното трасе на втория кабинков лифт в ски зона "Банско" минава през незалесен участък. Това обясни пред „Хоризонт“ на БНР маркетинг директорът на дружеството-концесионер Иван Обрейков. Той беше категоричен, че контролът по екологосъобразното изпълнение на инвестиционното предложение ще бъде не само от българските, но и от европейските институции.
Инвестиционното намерение, внесено в Министерството на околната среда и водите, предвижда монтирането на втора кабинкова въжена линия с дължина 5,8 километра:
Паралелно от начална станция тук и ще стигне до местността "Чалин валог", а оттам, разбира се, ще се кръстоса с настоящото трасе и ще се стигне до местността "Шилигарника". Това трасе, около 35 процента, минава в негориста местност, така че няма нужда от премахване на дървета.
Обрейков беше категоричен, че става дума за изграждане само на кабинков лифт, който е най-екологичната алтернатива на хилядите автомобили, с които туристите се качват в планината, причинявайки сериозни проблеми в националния парк:
"Ако сме мислили, че преди години, да речем 2003 година, че в Банско ще има такъв бум, щяхме да направим две кабини".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета