Избрани Новини

Бабинден отпразнуваха в Белица

Животът

21-01-2018, 17:26

Снимка:

Община Белица

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Изигра се традиционното бабино хоро

Появата на дете в семейството е истинско чудо, най-голямато, което може да се случи в живота на човекът.
Бременност, трепетно очакване и всичко, което се случва и изпитва младата майка по време на раждането. Развълнуваният баща с нежна усмивка и очакващ поглед. Бабата-грижовница, трепереща от вълнение и в очакване внучето й да се роди живо и здраво. Лекарите-акушери,  устремени да опазят плода на любовта, за да се роди той или тя - това малко човече, живо и здраво и колкото се може по-безболезнено за майката.
Достатъчна причина, за да остане дълголетна традицията за създаването на новия живот и да се превърне в празникът на помощниците, на бабите грижовници - Бабинден, които рамо да рамо с майката отглеждат скъпото си внуче. Лекарите-акушери, които помагат при поемане на първата глътка въздух при раждането. И така от векове с голяма радост, с изразено уважение към бабите, с народно веселие,  Бабинден си остава най-чистият и светъл празник – раждането на новия живот.
Традиционно празникът и тази година в Белица се организира от Общинската администрация и НЧ”Георги Тодоров-1885”. В 11.00 ч. бабите, „заденали” в цедилки своите бабинчета, майките и близките на новородените се събраха на площада под съпровода на тъпани и зурни на бабино хоро, за да спазят и съхранят традиционния ритуал „поливане”. Ритуалното поливане се осъществи с детския лекар д-р Янна Мавродиева, която пожела на всички новородени през 2017/2018 г. да са здрави, жизнерадостни, да растат в мир и благини. Словото от името на майките, произнесено от Денита Дюлгерова, бе пропито с чувство на благодарност и признателност към лекарите и бабите.
И за трета поредна година кметът на община Белица , Радослав Ревански отправи своя поздрав към всички, празнуващи Бабинден. И пак той с много любов и уважение присъства и участва в гражданския ритуал „Даване име на новородено“ .



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)