Избрани Новини

Откриха стая за кърмене в дупнишки храм

Новините

22-01-2018, 09:05

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

200-годишен храм се руши

Използват кръщелната стая на храма "Св. Георги"

Стая за кърмене са изградили в Дупнишки храм, след призива на папа Франциск майките да идват с бебетата си и да кърмят в храмовете. Духовниците у нас смятат, че няма нищо лошо да има такава стая, за да могат младите майки да нахранят спокойно децата си по време на църковната служба.
По идея на църковното настоятелство на храма "Св. Георги" в Дупница стаята, която се използва за кръщелна в дните когато там не се извършва ритуала, се предоставя на майките, за да могат да се погрижат за децата си. Свещениците са се ангажирали през студените месеци стаята да бъде отоплена, за да може да може майките да се чувстват уютно с новородените.
Отец Паликарски: "Когато дойдат майки с малки дечица винаги кръщелната е отворена за тях. Има място и за детето, дори да го преобуе, дето се казва и да го нахрани."
По призив на отец Паликарски стаи за кърмене има вече във всички църкви в дупнишка околия. Майките са доволни от това, че имат обособено място, където могат да се грижат за децата си, но настояват такива да бъдат изградени и на други публични места.
Ани - майка: "И в кафетата трябва да има, и в магазините трябва да има такива стаи за кърмене. Ти трябва да си накърмиш детето и обезателно трябва да има такива центрове за кърмене."
Българската православна църква все още не се е произнесла официално по въпроса, но вече има и други храмове, които работят по изграждането на такъв вид помещения, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)