Избрани Новини

Ресторантьор от Слокощица привлича туристи с екохрана

Тя е произведена в района

От години собственик на ресторант в кюстендилското село Слокощица популяризира местната традиционна кухня, информира БНТ2. Заведението му привлича целогодишно клиенти с домашно приготвени ястия. Основната част от продуктите, които използва, са от екоземеделие.
Петър Петрушев предлага в ресторанта на хотела си в селото храни,  основно произведени от местните хора. Гозбите се приготвят по стари български рецепти, като всичко се обработва на естествен огън.
Петър Петрушев: “Готвенето на дърва е едно нещо, което аз страшно много уважавам. През годините съм пробвал да готвя в модерна кухня и даже съм имал проблеми на една Нова година и затова вече наблягаме на доста по-традиционни ястия, нещо по-традиционно българско.”
Най-голямата атракция за гостите са домашните животни, които се намират върху зелените покриви на сградите на комплекса.
Петър Петрушев: “Направихме близо 600 кв.м зелени покриви, които са естествена изолация, лятото пазят от топлината, но в същото време имаме много сериозен проблем с поддръжката. И ние сме го решили със качването на зайчета и козлета по покривите. Оказа се, че са страхотна атракция.”
За отоплението на комплекса хотелиерът използва костилки от череши и сливи, а всяка от стаите е обзаведена от естествени материали.  “Всички са направени с естествени материали, с дърво, което в нашия регион можеш да го намериш сравнително евтино, камък, който също е безплатен в природата все още.”
Гостите могат да се разходят с колело до местните природни забележителности – Скакавишкият водопад и хижите на територията на Осоговската планина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов