Избрани Новини

Георги Икономов стартира спешни мерки срещу замърсяването в парк "Пирин"

Мисия Банско

26-01-2018, 13:09

Снимка:

Община Банско

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георги Икономов презентира Банско като град на спорта

НПО-та искат втори лифт в Банско

Потокът автомобили изхвърля над 14 тона вредни емисии през активния сезон

Само за два дни повече от 4 500 автомобила са влезли в парк Пирин, за да стигнат до пистите над Банско. Това показва видеокамерата на Дирекцията на националния парк, поставена на входа към планината. От община Банско ще сезират екоминистерството за вредните емисии, които автомобилите оставят в природата.

Хилядите автомобили са били преброени от видеокамерата на дирекцията на Национален парк "Пирин" в двата дни - събота и неделя, когато много хора използват почивните си дни, за да карат ски по пистите в планината над Банско.

Георги Икономов - кмет на община Банско: "По нашите сметки, макар че сме неспециалисти, излиза, че за една година, като осредним автомобилите и през зимата, и през лятото, в природата в парк "Пирин" биват изхвърлени над 14-15 тона вредни емисии. Тези хиляди автомобили унищожават природата."

До една седмица предстои от общината да монтират още по-прецизна видеокамера, която освен че ще брои автомобилите ще следи и номерата на колите. Кметът Икономов каза още, че в момента проверява какъв е достъпът на автомобили в полския национален парк "Татрите", както и на други места в Европа.

Георги Икономов: "Но за да създадем алтернативно решение, това означава, че втори кабинков лифт трябва да има по безспорен начин. Това, което съм видял - има сериозни такси и винетки, които налагат за достъпа на автомобили в планината мисля, че в тази посока трябва да вървим и ние, но за да създадем алтернативно решение."

Кметът на Банско заяви за пореден път, че при построяването на втори кабинков лифт нито се предвижда застрояване, нито пък изсичане на вековни мури, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов