Избрани Новини

Сапарева баня е с нарастваща безработица

Около 10 % от активното население в общината е базработно

Курортът Сапарева баня става все по-предпочитана дестинация, става ясно от престижни класации на министерството на туризма и на агенциите. В кабинета на градоначалника Калин Гелев на видно място могат да се видят в рамка призове и отличия за добри резултати в балнеотуризма, хотелиерството, планинския туризъм - особено заради целогодишния интерес към Седемте рилски езера и курорта Паничище. В пълен дисонанс с имиджа на туристически и балнеоцентър с национална и международна известност, от месеци се налага тенденцията Сапарева баня да е с нарастваща безработица, информира БНР. Около 10 % от активното население от общината с около 7 500 жители са базработни. От тях 54-ма с висше образование, 175 са на възраст до 29 години. Кокетният град е заложил изцяло на туризма. Рекордьор е по броя на къщите за гости - 72 и 4 хотела, и на броя на басейните - 8 открити и 4 покрити на глава от населението.  Кметът на общината Калин Гелев заяви: "Не ме притеснява нарастването на безработицата. Просто сезонните работници обикновено използват възможността, дадена в закона, да се регистрират в  зимния сезон, когато намалеят сезонните работи в строителството, в земеделието ...
В града работят две шивашки предприятия, модерна печатница, цех за жерета, но и при тях има недостиг на работна ръка. Управитилят на единия от шивашките цехове сподели, че много от съгражданите му работят в съседни населени места, а мнозина други - без договор.
И по хотелите постоянно търсят камериерки, администратори, технически персонал. Желаещи обаче няма, тъй като, според работодателите, младите не са доволни от предлаганите срочни договори и близки до минималните заплати. Част от младите просто не искат да работят и се издържат от продажба на наследствените си имоти", обясни Гелев.
Безработицата обаче не притеснява чак толкова жителите на Сепарева Баня. Управителят на балнеосанаториума край града, в който работят 86 специалисти и персонал, Борислав Тасков: "При положение, че курортът се развие, както трябва да се развие тепърва в по-широки мащаби, и обхване повече клинични пътеки и се съчетае заедно с туризма, може да добие развитие."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов