Избрани Новини

Повишена е лавинната опасност

Близо метър е вече снежната покривка на ски център "Картала”

Близо метър е вече снежната покривка на ски център „Картала” край Благоевград, съобщи БНТ. През последните дни в планината е натрупал нов сняг. Пистите са обработени и условията за ски и зимни спортове са отлични. Новият сняг обаче крие и опасности, предупреждават планинските спасители.

Повече от 30 см сняг наваля в Рила планина тази седмица. Пистите на ски център „Картала” са в отлично състояние, но планинските спасители са бдителни заради екстремните скиори и сноубордисти, които въпреки повишената опасност от лавини, карат извън маркираните трасета.

Георги Ботев, началник на отряд към Планинска спасителна служба – Благоевград: "В момента е много опасно от паничката нагоре, защото преди три дни беше слънчево и имаше т. нар „снежна дъска” и върху нея паднаха около 30 сантиметра нов сняг, който е пърхав. Това предполага на такива терени, където са изоставени писти, разни улеи, предразполага отцепването на лавина."

Планинските спасители предупреждават, че лавини могат да се предизвикат дори при ходене или по-силен шум, затова отново апелират към скиорите да не излизат извън пистите. Зимната екипировка в планината е задължителна, както и носенето на телефон.

„Тези, които предприемат пътуване до хижа „Македония”, която е на 2 часа и половина нормално ходене, и те трябва да са доста по-добре екипирани, защото има още 1000 метра близо денивилация. Трасето е около 9 километра и при влошаване на времето трябва да са по-добре защитени”, предупреждава Ботев.

Два пъти миналия месец планинските спасители от Благоевград са помагали на премръзнали хора, тръгнали с маратонки на преход в планината.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)