Избрани Новини

Все повече бебета се раждат в евросело Черниче

15 са родените бебета миналата година

Положителен прираст на раждаемостта отчитат в село Черниче, община Симитли, информира БНТ2. 15 са родените бебета в населеното място миналата година, а това е два пъти повече в сравнение с предходната.

В цялата община Симитли през изминалата година са родени общо 128 деца. Една от причините за високата раждаемост са добрите условия, осигурени за младите семейства.

Георги Стефанов, кмет на село Черниче: „Като се започне от детски градини, детски площадки като тази има във всяко населено място, та дори и повече. И всичко това дава предпоставка за отглеждането на деца.“
Лора Тръпчева:
„Аз съм щастлива, че мога да отгледам тук спокойно детето си. Имаме страхотни тротоари, защото, когато една майки излезе да се разхожда, това наистина е от значение“.

Жителите на Черниче са 1000 души, като 100 от тях са деца. В детската градина, която миналата година беше основно ремонтирана, ежедневно се възпитават 40 деца.

Лора Тръпчева: „Щастлива съм, че моето дете ще може да я посещава. Тя е много красива, много уютна, с добри преподаватели, някои по-стари, които са били и на мен, когато съм била по-малка.“

Едно от децата, родени през 2017-та, е на многодетната Мария Рангелова. За нея това е трета рожба.

Мария Рангелова: „Много по-спокойно е. Поне за общината е сравнително много по-добре.Трудничко е, но се оправям. Ходя допълнително на работа и се справям."

Жители на Черниче, което се намира близо до Благоевград разказаха, че не мислят да напускат селото, предпочитат да отгледат децата си на по-спокойно място, тъй като според тях в община Симитли почти няма престъпност, няма и безработица.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)