Избрани Новини

Водопад се премести заради ледени висулки

Атрактивният водопад Св. Яна е край кюстендилското село Смоличано

Студът и ледените висулки предизвикват разрушаване на част от скалите и промяна в профила на  атрактивния водопад Св. Яна край кюстендилското село Смоличано, висок 12-13 метра, казаха туристи, посетили обекта наскоро, пише kmeta.bg.

Скалата там - от вида бигор, е слаба и се руши, казаха геолози. При по-ниски температури се образуват огромни висулки, които откъртват от скалите. В резултат Смоличанският водопад се е "отдръпнал" като че ли по-назад, водата не прави досегашния отскок, след като скалата я няма, струите на пада на водите като че ли са по-малко.

Дори с променен профил, водопадът край Смоличано е истинска атракция за групи туристи от целия Югозапад. Наблизо е новореставрираният храм "Св. Яна", както и чешмата с 12 чучура, всеки съответстващ на някой от месеците или на зодиите.

Проблем обаче е, че дотам пътят през съседното с.Ваксево е недовършен - половината е с асфалт. Добре, че отскоро от общината в Невестино положиха с нова фракция 2-километровия участък до селото. Сега до Смоличанския водопад се стига по-лесно - с кола и автобус.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)