Избрани Новини

В Гоце Делчев набират средства за паметник на кан Тервел

Тази година се навършват 1300 години от спасяването на Европа от кан Тервел.

Общинският съветник Димитр Бояджиев заедно с неговите  съмишленици – писателите Иван Марков и Николай Даутов, всичките от град Гоце Делчев, с които учредиха и комитета за изграждане на паметник на Ботев и четниците му от Неврокоп в града, слагат начало на нова инициатива – набиране на средства за изграждане на паметна плоча на кан Тервел в пограничния район на Гоце Делчев. 

В социалната мрежа съветникът написа: "Някак в междуредието остава една епохална за България и Европа годишнина, която се навършва през 2018-та, а именно 1300 години от спасяването на континента от българския кан Тервел.
Над Европа в онези времена тегне голяма външна заплаха. Новата световна тогава сила - ислямският халифат, е решена да завладее континента. Вече превзели Иберийския полуостров, арабите нападат Константинопол по суша и море. А падне ли Константинопол – пада цяла Европа..
Тогава по молба на гърците на помощ се притича кан Тервел, който по-рано е провъзгласен и за византийски кесар, т.е. вицевасилевс. Начело на 30 000 хилядна армия, в края на януари 718 година, той нанася решително поражение над ордите на халифата, възпира нашествениците и спасява Европа".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов