Паметна плоча на акад.Ефрем Каранов откриха в Кюстендил - blagoevgrad.utre.bg

Паметна плоча на акад.Ефрем Каранов откриха в Кюстендил

28 януари 2018, 16:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    НЧ "Братство" Кюстендил

Поводът е 165-та годишнина от рождението му

Паметна плоча на академик Ефрем Каранов беше открита днес в Кюстендил на къщата, в която е живял, съобщи БТА. Поводът е 165-та годишнина от рождението му, които се навършват днес.

Каранов е български фолклорист, историк и преводач, революционер, академик на Българската академия на науките. Инициативата за поставянето на плочата е на ВМРО - Кюстендил.

Гости на откриването днес бяха евродепутатът Ангел Джамбазки, депутатът Атанас Стоянов, кметът на Кюстендил Петър Паунов, председателят на Македонския научен институт доц. д-р Александър Гребенаров, потомци на Ефрем Каранов, представители на общината и музея в Кюстендил. Радомирският клуб "Традиция" участва в откриването, а представителите му, облечени като воеводи, направиха почетен залп в чест на Каранов.

Ефрем Каранов е почетен гражданин на Кюстендил. Награждаван е с орден "За граждански заслуги". Той е бил председател на първото македонско дружество в Кюстендил, един от възродителите на местното читалище "Братство". Ефрем Каранов е бил виден деятел на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Той е възрожденец, книжовник, учен и народен учител. Учредител е и първи председател на Македонското дружество в Кюстендил, съратник и приятел на Трайко Китанчев, Даме Груев, Яне Сандански, Гоце Делчев, каза председателят  на местната организация на ВМРО Георги Петров. През 1902 година в неговия дом се крият боеприпасите и динамита за солунските атентати, разказа още Петров.

За живота и делото на Ефрем Каранов говориха доц. д-р Александър Гребенаров, директорът на музея в Кюстендил Валентин Дебочички. Слово изнесе и внукът му Цветан Каранов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета