Избрани Новини

Почтен гражданин предотврати телефонна измама

Жертвата хвърлила през балкона наличните пари - 2378 лв. и златните накити

39-годишен гражданин предотврати довършването на телефонна измама в Кюстендил на значима стойност, информираха от ОДМВР - Кюстендил.

Жертвата на телефонната измама се доверила  на обадил се по стационарния й телефон мъж, който се представил за полицай, моли за съдействие за залавянето на престъпници. Уверил я, че ги наблюдават и е добре да ги задържат с веществени доказателства. Събрала всички налични пари – 2378 лв., и златните накити и ги пуснала през балкона. Нейният късмет бил, че наетият от измамниците куриер е почтен човек и занесъл в полицията пакета.

39-годишният бил нает по телефона от фирма за дограма от Русе,  „фирмаджиите“ взели телефонният му номер от интернет, помолили го да занесе „чертежи“ за цялостна смяна на дограмата на жилището, поръчката била спешна, за изпълнението на курса щял да получи хонорар от 300 лв. След като взел пакета, 39-годишният мъж с изненада установил, че в него има пари и накити, разбрал, че това е измама и незабавно занесъл парите и ценностите в полицията в Кюстендил. Последвало издирване на жертвата, открита е вчера. Парите и ценностите са й върнати. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

РУ Кюстендил благодари за почтеността и съобразителността на 39-годишния мъж, благодарение на когото е предотвратена значима щета за жертвата.

Припомняме, че по същата схема – куриерска услуга за фирма за дограма, бе направен опит да бъде измамена 80-годишна кюстендилка  миналата година. Бяха й поискани 6 000 лв. Тогава наетият за куриерската услуга гражданин също предотврати  щетата,  като донесе в полицията парите. 

Призоваваме гражданите: Не давайте пари, които са поискани по телефона! Не забравяйте, че полицейските служители не искат пари от гражданите! Полицейските служители не проучват по телефона кой какви ценности има! Вярвайте, че всяка поискана сума по телефона, както и да се е представил обаждащият се, ще бъде загубена!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)