Избрани Новини

Сандански разширява имиджа си като винена дестинация

Винарска изба "Златен Рожен“ представи мащабни инвестиции на бляскава церемония в София

Преди броени дни, на бляскава церемония в зала EFE на столичния хотел „Маринела“, винарска изба "Златен Рожен", която от осем години отглежда собствени лозя и произвежда вино с марката „Златен Рожен”, представи пред над 350 поканени гости своите нови мащабни инвестиции, изцяло нов профил и нов продуктов директор – италианският винен експерт и енолог Федерико Ричи.
Федерико Ричи, енолог и продуктов директор на избата, изрази увереност, че вината на „Златен Рожен“ ще се затвърдят за кратко време като едни от най-разпознаваемите на пазара.
Събитието уважиха посланици, представители на дипломатически мисии, колеги винари, партньори и приятели като Любен Дилов-син, Милен Велчев, Георги Мамалев, Димитър Туджаров - Шкумбата, Мехмед Дикме и др. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха винаги забавният модератор и актьор Сашо Кадиев, прелестните гласове на Веси Бонева и Донна, елегантният пловдивски джазмен Петър Салчев и ансамбъл „Чинари“.
Харизматичният Федерико, който има зад гърба си забележителен опит като експерт-винар, преподавател в италиански университети и консултант на прочути винарски изби в Тоскана и извън Италия, разказа с емоция за първия си контакт със земята по долината на Струма, с почвата, въздуха, вятъра, лозята и хората. Той бързо усеща, че това място е създадено от природата за вино. Впечатлен е от вината на "Златен Рожен", които се характеризират с наситена структура и добре изразени сортови качества. И решава да работи заедно с екипа на избата, уверен, че с потенциала на добрите лозя и хората ще постигне забележителни резултати за кратко време.
Федерико е от 10 години в България, а със "Златен Рожен" работи от близо една година, като от 1 януари 2018 г. заема поста продуктов мениджър. Под неговата професионална експертиза започва бързата експанзия на "Златен Рожен". През 2017 г. е финализирана сделката по придобиването на техен конкурент, като благодарение на това увеличават своите собствени лозови масиви с над 500 декара първокласни лозя, техника и модерна поливна система, с което се превръщат в един от големите винопроизводители в района на долината на река Струма.
Към настоящия момент избата е с изцяло обновена производствена концепция и профил, а лозовите й масиви се оценяват като най-добрите в целия регион. "Златен Рожен" стартира производството и позиционирането на нови сортове вина във високия сегмент, за чието отлежаване се използват бъчви от френски дъб. В лозята отскоро се отглеждат нови забележителни сортове като любимият на Федерико тоскански сорт Санджовезе, характерният най-вече за Франция Пти Вердо, както и старият червен винен сорт с произход от района на Пиемонт, Италия – Небиоло. Като експеримент в избата започват да бутилират и серии "Бял Мелник" от Широка мелнишка лоза с изключителен успех.

Широката мелнишка лоза е уникален чисто български сорт, отглеждан от незапомнени времена в района на Мелник, за който се смята, че е пренесен по тези места от войниците на Александър Велики. От него "Златен Рожен" съвсем отскоро произвежда освен добре познатото червено, и деликатно и елегантно бяло вино!
Заедно с разрастването, инвестициите и нововъведенията "Златен Рожен" концентрира усилия в разработването и предлагането на къси серии висококачествени бутикови вина за ценители в малки специализирани обекти в София и страната. Избата запазва и позициите си на доставчик на вина от средния ценови сегмент за някои от най-големите търговски вериги в страната.
За "Златен Рожен":
„Златен Рожен” е винена изба, разположена в Мелнишкия край – в близост до село Капатово, на 20 км южно от град Сандански и на 19 км  от село Рожен. Гроздето се добива от собствени лозови масиви по долината на река Струма, район с дългогодишни винарски традиции. Избата е модерен комплекс със завършен цикъл на производство, оборудвана с ферментационни съоръжения за контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)