Връчват Националната награда за живопис на името на Майстора - blagoevgrad.utre.bg

Връчват Националната награда за живопис на името на Майстора

01 февруари 2018, 10:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Кюстендил

    Това е шестото издание на церемонията

Събитието е в 12.00 ч. в Художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора”

Днес в 12.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” ще се състои шестото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора” е своеобразен израз на почитта пред паметта на гениалния художник и отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.
Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора”, Министерството на културата на Република България и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.
От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Николай Майсторов. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.
По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Живописните платна на проф. Николай Майсторов под мотото „100 икони по 100 сонета” ще бъдат експонирани в зала „Стоян Венев”.
В залите на галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат и представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, както и изложба живопис на кюстендилския художник Димитър Стоименов (1931 – 1979).
В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къща-музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, възприемано от Майстора като „Столицата на рая”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета