Избрани Новини

В Плоски санданската общественост заряза ритуално лоза

Трифон Зарезан беше отбелязан с песни и хора

Празникът на лозарите и винарите – Трифон Зарезан, традиционно бе отбелязан в село Плоски, община Сандански.

Присъстваха кметът на община Сандански Кирил Котев, председателят на Общински съвет – Сандански и НЧ „Светлина – 42“ с. Плоски– Георги Георгиев, общински съветници, кметицата на селото – София Джиджева и лозари от селото.

Бяха ритуално "зарязани" лозите в местността "Корило" като на церемонията присъства и с избрания "цар на лозята". За здраве и берекет бе отслужен водосвет от местни свещеници.

Празникът продължи с всенародно веселие и настроение, за което се бе погрижила община Сандански и НЧ „Светлина – 42“, с. Плоски.  По специална покана жителите на селото бяха зарадвани с изпълненията на Духов оркестър Сандански, децата на село Плоски, Танцов ансамбъл „Празник“ и специалните гости – МФГ „Огражденска четворка“ и Ансамбъл „Гайтан“.

На празника освен кореняците плоскалии имаше и много гости от София, Сандански, Благоевград, които имаха възможност да опитат от местния еликсир. Празникът продължава до късно вечерта, когато ще бъде запален и огън, който е особен важен елемент във фолклорната символика на българина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов