Избрани Новини

Древните божества на виното слизат в Илинденци

Боговете ще зарежат ритуално лозята

За 26-ти път днес древните божествата на виното тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус и християнският светец - Свети Трифон, придружени от шумна свита и мома Кераца ще слязат от красивите върхове на Пирин в местността „Масовец“ на село Илинденци и ще изпълнят тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила.
Боговете ще зарежат ритуално лозята, след което празникът ще се пренесе на площада в с. Илинденци. Всички жители и гости на с. Илинденци и община Струмяни ще имат възможността да се насладят на богата културно-развлекателна програма и да присъстват на официалната церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ.

Празничната фолклорна програма с обявяването на Царя на виното ще бъде на площада в с.Илинденци от 13:00 часа с гостуващи любими фолклорни изпълнители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов