Избрани Новини

Дупничани почетоха барикадите

Представители на ГЕРБ честваха 21-годишнината от дупнишките барикади

Десетки дупничани отбелязаха навършването на 21 години от дупнишките Барикади и свалянето на правителството на Жан Виденов и БСП. Организатор на честването отново бе Сдружение "Духът на Дупница". Граждани, общественици и политици се събраха на емблематичното място, където са се разиграли събитията през далечната 1997 г.

Сред присъстващите бяха народните представители от ГЕРБ Радослава Чеканска и Спас Гърневски, кметовете на Дупница и Сапарева баня - инж. Методи Чимев и Калин Гелев, бившият депутат и лидер на ГЕРБ - Дупница Ивайло Константинов, председателят на Общински съвет - Дупница Емил Гущеров, зам.-кметът Крум Милев, съветници от различни политически сили и много други.

Честването започна с минута мълчание в памет на д-р Никола Попов, който е бил един от "двигателите" на тези събития преди 21 години. Бившият общински съветник Георги Гиздов отново развя гордо запазеното оттогава знаме, а участници от онези събития от 1997 г. припомниха историята и паметни моменти от барикадите.

Лидерът на ГЕРБ - Дупница Ивайло Константинов, който бе инициатор за създаване на сдружението "Духът на Дупница", съобщи, че идеята за издигане на паметник на това събитие съвсем скоро ще се реализира. Монументът ще бъде в близост до паметника - символ на Барикадите, който вече е в частна собственост. Константинов поздрави съгражданите си и изрази гордост от факта, че Дупница тогава е дала пример за кураж, за силен дух и се е борила за демокрацията.

Народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски също поздрави дупничани и разказа за онези събития през 1997 г., когато градът е бил център на протестите. Гърневски подчерта, че Дупница е била "двигател" на промените и е повлякла след себе си и София, и Пловдив. "Не са важни хората колко са били, по-важно е духът, който имаше в тази Дупница", посочи депутатът от ГЕРБ.

В края на честването с едноминутно мълчание бе отдадена и почит в памет на жертвите на комунистическия режим в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов