Избрани Новини

Пресадените брези в Кюстендил издържаха на бурята

Живеещи наблизо кръстиха района Белите брези

40-годишните брези, които в края на лятото бяха изкоренени и засадени на ново място край река Банщица в Кюстендил, издържаха на бурята и на ураганния вятър вчера, съобщи БНР.
Преместването на петдесетината брези се наложи заради ремонти на пространството пред градската Художествена галерия и изграждането на нов парк при храма на Майстора. Създадено по социалните мрежи движение "Спаси Кюстендил!" се обяви срещу изсичането на брезите - върху терена ще се прави паркинг. 
Екип на фирмата изпълнител ги изкопава на ръка в диаметър около 1 метър и на дълбочина около метър. След това с багер се изкореняват и с камион се преместват при реката. След което се вкореняват в изкопана за всяко яма - според размера на дървото. Преди няколко дни цистерна на ОП "Чистота" ги поляла. 
Живеещи наблизо кръстиха района Белите брези. Голямото очакване и въпросителна сега е дали 40-годишните брези, които удържаха на бурята в събота, ще се разлистят през май. Изкореняването им започна през ноември и продължава, има да се изкореняват и презасадят още около 20 брези.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов