Нено Димов за НП ”Пирин”: Търся баланс, а не консенсус! - blagoevgrad.utre.bg

Нено Димов за НП ”Пирин”: Търся баланс, а не консенсус!

06 февруари 2018, 10:32 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Bulgaria ON AIR

"Протестите за "Пирин" са основно политически", заяви екоминистърът

"Протестите за "Пирин" са основно политически. На фронтлинията са представители на политически партии, които не успяха да преминат бариерата от 4% на изборите.

Трябва да намерим баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, а не консенсус. Търся баланс, а не консенсус", настоя екоминистърът Нено Димов пред Bulgaria ON AIR.

Нено Димов още веднъж подчерта, че е поел ангажимент и не вижда основания да подава оставка.

Екоминистърът увери, че не съжалява, че е поел поста и се чувства подкрепен от хората, които са му предложили да оглави министерството. Според него покрай предстоящото изграждане на втори кабинков лифт в Банско се повтаря лъжливо твърдение за 48% застрояване. В тези 48% става дума само за водохващания, и то за питейни нужди, подчерта екоминистърът.

Според Нено Димов има непрекъснат стремеж към спиране на икономическото развитие на страната. Надали някой ще тръгне да инвестира в ски спорта, когато един втори лифт е 10-годишна сага, предупреди той. По думите му губим непрекъснато от това, че не успяваме да развием държавата си като дестинация.

Димов коментира и другата гореща тема - протестите срещу мръсния въздух. Той отбеляза, че въздухът в София в последните 6 години има тенденция към подобряване, но все още не е достигнал нужното качество. Той не отрече, че трябва да се вземат мерки за подобряване качеството на въздуха. Според него първата стъпка е да признаем, че има проблем, а гражданският натиск е стимулиращ в това отношение.

Нено Димов посочи, че в края на декември и през януари инспекторатите към Столичната община и екоминистерството са извършили 45 проверки на обекти, които могат да замърсят въздуха.

"Наложените санкции са за 142 хил. лева. Контролът в момента е много засилен. Водещият приоритет ще бъде въздухът. Това е истински големият проблем", увери министърът на околната среда и водите. Според него най-голям ефект ще даде контролирането на пазара, за да не се допускат некачествени горива.

"Не виждам проблеми в управлението, мнозинството е стабилно", завърши екоминистърът.  Коментари (5)

Потребител
Кики
А, със зелените не трябва повече никакви компромиси да се правят!
07 февруари, 19:43 ч.
Потребител
Иванов
Аман от тези малоумници "зелените", които блокират столичните булеварди в час пик!!!
06 февруари, 23:53 ч.
Потребител
Манол
Протестите обслужват интересите на хора като Белев, Христо Иванов и други, които са показали, че не ги е грижа за държавата.
06 февруари, 18:56 ч.
Потребител
Калина
По казуса Пирин има 2 страни, едната е готова за диалог и разрешаване на проблема, а другата са еколози
06 февруари, 13:40 ч.
Потребител
Анка
Не виждам смисъл да се обръща внимание на протестите аз!
06 февруари, 13:37 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета