Избрани Новини

Нено Димов за НП ”Пирин”: Търся баланс, а не консенсус!

"Протестите за "Пирин" са основно политически", заяви екоминистърът

"Протестите за "Пирин" са основно политически. На фронтлинията са представители на политически партии, които не успяха да преминат бариерата от 4% на изборите.

Трябва да намерим баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, а не консенсус. Търся баланс, а не консенсус", настоя екоминистърът Нено Димов пред Bulgaria ON AIR.

Нено Димов още веднъж подчерта, че е поел ангажимент и не вижда основания да подава оставка.

Екоминистърът увери, че не съжалява, че е поел поста и се чувства подкрепен от хората, които са му предложили да оглави министерството. Според него покрай предстоящото изграждане на втори кабинков лифт в Банско се повтаря лъжливо твърдение за 48% застрояване. В тези 48% става дума само за водохващания, и то за питейни нужди, подчерта екоминистърът.

Според Нено Димов има непрекъснат стремеж към спиране на икономическото развитие на страната. Надали някой ще тръгне да инвестира в ски спорта, когато един втори лифт е 10-годишна сага, предупреди той. По думите му губим непрекъснато от това, че не успяваме да развием държавата си като дестинация.

Димов коментира и другата гореща тема - протестите срещу мръсния въздух. Той отбеляза, че въздухът в София в последните 6 години има тенденция към подобряване, но все още не е достигнал нужното качество. Той не отрече, че трябва да се вземат мерки за подобряване качеството на въздуха. Според него първата стъпка е да признаем, че има проблем, а гражданският натиск е стимулиращ в това отношение.

Нено Димов посочи, че в края на декември и през януари инспекторатите към Столичната община и екоминистерството са извършили 45 проверки на обекти, които могат да замърсят въздуха.

"Наложените санкции са за 142 хил. лева. Контролът в момента е много засилен. Водещият приоритет ще бъде въздухът. Това е истински големият проблем", увери министърът на околната среда и водите. Според него най-голям ефект ще даде контролирането на пазара, за да не се допускат некачествени горива.

"Не виждам проблеми в управлението, мнозинството е стабилно", завърши екоминистърът.  



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)