Благоевград отбелязва 140 години от първото Освобождение на Горна Джумая - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград отбелязва 140 години от първото Освобождение на Горна Джумая

12 февруари 2018, 08:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

Церемонията е от 11:00 часа пред паметната плоча на майор Орлински

С ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат отбелязани  140 години от първото Освобождение на Горна Джумая. Церемонията ще се състои днес от 11:00 часа пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински, намираща се  в двора на църквата „Въведение Богородично“. Ритуалът е в знак на признателност към загиналите опълченци в Руско-турската освободителна война през 1877-1878г.

Възпитаници от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще припомнят паметни факти и моменти от Горно Джумайското Освобождение.

В началото на януари 1878 година, една малка част от отряда на генерал Гурко, състояща се от една дружина пехота, кавалерия и една батарея-артилерия, под командването на майор Иван Павлович Орлински се отправя по долината на река Струма. По- късно, след Одринското примирие, град Джумая влиза в зоната, която трябва да бъде окупирана от руски войски.  На 10 февруари 1878г. руското командване издава заповед градът да бъде превзет от руските войски, които се намират в непосредствена близост. На следващия ден започват боевете в Рилското корито. Историческите сведения разказват как на  12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.  Военната акция по овладяването на град Горна Джумая завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета