Избрани Новини

Благоевград отбеляза 140 години от Първото Освобождение на Горна Джумая (снимки)

Мисия

12-02-2018, 15:46

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дърво е надвиснало опасно над главите на благоевградчани

На 12-ти февруари 1878 г. руските войски влизат в града

140 годишни от Първото Освобождение на Горна Джумая от турско робство  бяха отбелязани в Благоевград. В знак на признателност заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова положи цветя пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на храм "Въведение Богородично". В церемонията взеха участие още  заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС Благоевград Радослав Тасков, представители на партии, културни институции, общественици и граждани.

Михаела Кафеджийска, Александра Димчева, Стефания Прегьова и Виктория Георгиева от школата по литературно творчество, с ръководител Соня Кацарска от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.

На 12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински. Военната акция по овладяването на град Горна Джумая завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)