Музеят в Благоевград участва в археологическа изложба - blagoevgrad.utre.bg

Музеят в Благоевград участва в археологическа изложба

13 февруари 2018, 13:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    НАИМ

    Изложбата се открива на 1 февруари

Артефактите са от проучванията в селата Мощанец, Покровник и Дамяница

Материали, придобити от Регионален исторически музей - Благоевград след приключването на археологическите проучвания на обектите по автомагистрала Струма (с. Мощанец, с. Покровник и с. Дамяница) ще бъдат представени на изложба „Българска археология 2017“ в Националния археологически институт с музей при БАН.
Събитието се организира за единадесета поредна година по повод Деня на археолога – 14 февруари и представя най – интересните открития от изминалия археологически сезон.
Голяма площ е отделена за материалите от праисторическото селище Дамяница, Османица (от втората половина на 6 до начало на 4 хил. пр. Хр.). То се намира по трасе на АМ „Струма“ ЛОТ 3.3 и бе проучвано миналата година в изпълнение на договор между НАИМ при БАН и АПИ по оперативната програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура“. Археолози от Регионален исторически музей - Благоевград взеха активно участие в проучванията, а всички находки от това селище са предоставени на музея. В изложбата ще бъдат представени съдове с рисувана украса „Акропотамос“ и „Тополница“, уникална колекция от антропоморфни фигурки, накити от мида спондилус с формата на пеперуда и звезда, както и много рядък амулет от нефрит, изобразяващ змия.
Материали, открити при археологическите проучвания на другите два значителни обекта по трасето на АМ "Струма" - в землището на с. Покровник и с. Мощанец, също ще бъдат представени на изложбата. Проучените обекти са единствените по - големи селища от античната и късноантичната епоха, разкривани до този момент на територията на община Благоевград.
Изложбата „Българска археология 2017“ може да бъде посетена в зала „Временни изложби“ на НАИМ от 17 февруари до 1 април 2018 г. Гражданите и гостите на Благоевград ще имат възможността да се запознаят с материалите, които ще бъдат включени в събитието, на специална изложба, която предстои да бъде открита в залите на Регионален исторически музей – Благоевград по повод 18 май - Международният ден на музеите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета