Избрани Новини

Благоевград почита паметта на Левски с ред инициативи

Деца ще рецитират за Апостола

Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски. С ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност ще бъде почетена паметта на Апостола.  Събитието ще се състои на 19 февруари от 11:00 часа пред бюст-паметника на Дякона, който се намира на едноименния площад „Васил Левски“.  В памет на Левски ученици от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ съвместно с Регионална библиотека „Димитър Талев“ са подготвили  мултимедийно представяне и рецитал за живота и делото на Апостола под надслов „Родолюбие, справедливост, човечност – заветите на Левски". Инициативата започва в 12:45 на 15 февруари в зала „Изкуство“, която се намира на IV етаж на Регионална библиотека „Димитър Талев“- Благоевград.  
На 16 февруари от 11:00 часа във фоайето на РИМ Благоевград ще бъде открита изложба, озаглавена „Посветен на Отечеството“. Експозицията е посветена на живота и делото на Васил Левски. Инициативата е на РИМ-Благоевград съвместно с Българския исторически архив на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.
Ученици от III ОУ „Димитър Талев“ ще представят рецитала „Апостолът на Свободата” в Регионалната библиотека в Благоевград.  Събитието ще бъде в Детския отдел на библиотеката на 19 февруари от 16:00 часа.
Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в Карлово на 18 юли 1837 г. Той носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Получава прозвището Левски заради проявената храброст и ловкост. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов. Дяконът започва изграждане на революционни комитети в България, които да се превърнат в центрове на българската революция. Заради революционната му дейност на 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София.
В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не успява. Левски е осъден на смърт чрез обесване.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)