Избрани Новини

Парният локомотив ще пътува в петък!

Влакът е поръчан от германска туристическа група

Парният локомотив ще пътува в петък! По-рано вчера от tesnolineikata.com погрешно съобщиха, че предстоящото пътуване ще бъде последно за парния локомотив 609.76. Получи се информация от сигурни източници в депо Септември, че това не е така и усилено се работи върху връщането на локомотива в движение до края на март.

Той е един от най-старите парни локомотиви, който е пристигнал в България преди 69 години, а преди 14 години е бил реновиран.
Така че теснолинейният парен локомотив 609.76 ще пътува този петък! Влакът е поръчан от германска туристическа група, която пристигна на 11-ти февруари в България и ще прекара цяла седмица в страната ни, пътувайки с множество възстановени парни локомотиви на БДЖ по различни жп линии.
Можете да видите теснолинейния парен локомотив в движение този петък, 16.02.2018 г. Влакът ще се движи по маршрут Септември - Велинград - Септември.
Да се качват във вагоните ще могат само членовете на туристическата група, поръчала пътуването, но всеки може да види влака в движение по гарите или докато се провира от тунел в тунел през живописното Чепинско дефиле, което, повярвайте, е не по-малка атракция от пътуването във вагоните!

 

Локомотив 609.76 е един от десетте, произведени от полските локомотивостроителни заводи в Chrzanow с фабричен № 1929/1949 г. и тип Т 1-5-1. Той пристига в България в края на 1949 г. и след пробно пътуване в участъка Септември – Аврамови колиби е въведен в експлоатация на 21 декември 1949 г. През 2004 г. машина 609.76 бе възстановена като действащ музеен локомотив и редовно обслужваше туристически и атракционни пътувания по линията. Поради изтекла котелна проба се налага локомотивът да бъде временно спрян от движение тази година. По вземането на нова проба обаче се работи усилено и надеждите са локомотивът да е отново в движение до края на март.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов