Кметът на Сапарева баня присъства на срещата "Туризъм и иконимически растеж" - blagoevgrad.utre.bg

Кметът на Сапарева баня присъства на срещата "Туризъм и иконимически растеж"

14 февруари 2018, 18:37 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Сапарева баня

    Форумът се състоя в НДК

Участваха министрите на туризма от страните членки на ЕС

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев присъства на среща на високо равнище с министрите на туризма от страните членки на ЕС. Темата на интернационалния форум, провел се в НДК и в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС, бе: "Туризъм и икономически растеж".
На събитието, освен градоначалникът на курортната община, присъстваха още зам.-кметът Славчо Коларски и Милен Колев – старши специалист "Търговия и туризъм". Срещата откри символичният домакин – министърът на туризма Николина Ангелкова. Сред присъстващите бяха: председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, еврокомисар Елжбета Биенковска, вицепремиерът Валери Симеонов, както и генералният секретар на World Tourism Organization(UNWTO) Зураб Пололикашвили.
В срещата на високо равнище се включиха десетки министри, делегати, кметове, представители на бизнеса и на различни организации от цяла Европа.

В първия панел бе поставен фокус върху устойчивото развитие на туризма. Дискутирани бяха механизмите и начините за постигане на стратегическата конкурентоспособност на европейския туристически сектор чрез възприемане на общ подход за неговото развитие.

"Ролята на туризма в икономически план е безспорна. Развитието и насърчаването на отрасъла са важни за всяка една община в страната", коментира кметът Калин Гелев, давайки висока оценка на събитието и ползите от него.
"Сред основните акценти на срещата бяха дискусиите относно съвременните предизвикателства, които стоят пред туризма, както и възможностите те да бъдат решени чрез въвеждане на иновации и развитие на устойчив сектор", разказа още градоначалникът на Сапарева баня. Той поясни, че в хода на срещата е било дискутирано и създаването на Европейски туристически фонд, като идеята е този фонд да насърчава устойчивото развитие на отрасъла и да съдейства за решаване на възникващите проблеми – кадрови, финансиране, създаване на съвместни проекти и т.н.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета