Избрани Новини

Памет за Илия Златинов...

Журналистът и поетът Илия Златинов щеше да празнува 60-годишен юбилей днес

"...Човекът е сега на кръста
умира той и няма да възкръсне..."

                              Илия Златинов
Ако беше на този свят днес, журналистът и поетът Илия Златинов щеше да празнува 60-годишен юбилей... Но в живота няма ако! И вече осемнадесет години вместо всякакви празнични свещи за Илия Златинов горят само поменални... На гроба в родното му село Коларово, в душите на семейството му и на всички от духовната земна орбита на Илия Златинов.
Дълго мислех с коя снимка на Илия Златинов можем да притъпим болката и поне за миг да залъжем сетивата си, че не е сред нас. И на официалните си портретни снимки, и на тези в неформална или работна обстановка, сред колеги от вестник "Пиринско дело", телевизионен център Благоевград и Радио Благоевград, на празници, със семейството, роднини или приятели, Илия Златинов е с неизменната си усмивка и топлота в очите. Затова и всеки от нас е скътал в паметта си различни представи за физическия му облик. Реших да сложа снимка на любимата му местност Леврен в Беласица планина, където Илия Златинов си "зареждаше батериите" при всяко идване в родния дом.
Не е по силите на нас, простосмъртните, да възкресяваме когото и да било из мъртвите, но осъзнатата ни или неосъзната необходимост да възкресяваме спомена, е най-малкото, което можем да направим за хора като Илия Златинов.

Думи на приятеля и колегата Димитър Тренчев, историк и фолклорист.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)