Фолклорен ансамбъл "Родопа“ гостува в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

Фолклорен ансамбъл "Родопа“ гостува в Благоевград

17 февруари 2018, 14:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ФА "Родопа"

Представя музикално-танцовия спектакъл "Невястата“

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ ще представи най-новия си музикално- танцов спектакъл „Невястата“ в Благоевград. Началото е от 19.00 часа на 7 март в зала „Пейо Яворов“.

Спектакълът пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента.

"Невястата" е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл "Родопа". Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Ролята на красивата девойка Елица се танцува от Теодора Георгиева, представител на най-младото попълнение в танцовата трупа на "Родопа". Станислав Кименов изпълнява ролята на Горан - изгората на Елица. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за "Невястата" от младия композитор Николай Балабанов. Сюжетният конфликт на постановката се развива като контрапункт на родопския фолклор и ориенталски ритми. Ангел Ибров пресъздава образа на Али Ага. Градацията на либретото следва пътя на похитената от агата Елица до зъберите и скалата над Смолян, наречена днес на Невястата. Режисьор на спектакъла е Адриан Петров, главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.

Билети за музикално-танцовия спектакъл „Невястата“ могат да бъдат намерени на касата на зала „Пейо Яворов“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета