Избрани Новини

Кълновете помагат на костите и черния дроб

Живата храна съдържа пълен набор протеини, витамини и минерали

Ако се стремим към здравословен начин на живот, няма начин да минем без тази изумителна храна - кълновете. Днес ще ви разкажем защо.
При покълване на зърната, в тях настъпват качествени промени – белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето в захари, а мазнините в мастни киселини. Предимството на живата храна е в това, че тя съдържа пълен набор протеини, витамини и минерали. Лесно се смила и усвоява от организма, лекува ни и ни подмладява. Освен това има алкално действие, което забавя процесите, свързани с окисляване на клетките и стареенето. За храненето с кълнове няма ограничения – то е полезно за всички възрасти. Покълналите зърна на бобовите култури съдържат толкова протеини, колкото и в месото, но при усвояването им, в организма ни не постъпват холестерин и антибиотици. Кълновете ни доставят всички микроелементи, които регулират обмяната на веществата. Богати са на биоактивни вещества – ензими, фитохормони и антиоксиданти, които неутрализират вредните химически вещества в клетките.
Житните заздравяват костите
Житото обогатява кръвта с кислород, изчиства от организма излишния холестерол и токсини. Усилва зрението и заздравява костите. Освен, че са с приятен вкус, житните кълнове усилват сърдечносъдовата и имунната система и подмладяват организма.
От люцерна стават хрупкави и вкусни салати
Според познавачите, кълновете от люцерна са вкусни и хрупкави и с тях се приготвят апетитни салати. Доставят на организма ни витамините А, С, Д, Е, К, В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, фосфор, калций, магнезий, желязо, мед, манган, влакна и протеини.
Соевите помагат срещу стрес
Богати са на мазнини, протеини, минерали и витамини. Те са нискокалорични, засилват имунната система и помагат срещу стрес. Съдържат калций, каротин, желязо, витамин А, С, В1, В2.
Покълнала леща срещу пролетната умора
Лещата стимулира образуването на женски хормони и се препоръчва на жени в менопауза. Тя доставя на организма каротин – мощен антиоксидант, от който организмът синтезира витамин А. В 100 г кълнове има 4 мг каротин. На вкус са леко стипчви и сладникави. Богати са на желязо и помагат на организма да се справи с пролетната умора и анемията.
Граховите зрънца повишават потентността у мъжете
Покълналите грахчета съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата. Препоръчват се на мъжете, тъй като съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността. Богатото съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта, укрепва сърцето и кръвоносните съдове.
Слънчогледови при чернодробни проблеми
Богати са на протеини, забавят стареенето, помагат при сърдечносъдови и жлъчно-чернодробни заболявания. Съдържат аминокиселини, калций, кобалт, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк.
Нов уред
На пазара вече се предлага машина за кълнове, с технология, която претендира, че доставя балансирано количество влага и кислород на семената, като едновременно ги охлажда. Има и електронен регулатор, както и таймер, които позволяват прецизна настройка на режимите. Предимството на машината пред традиционният начин на покълване е, че тя измива кълновете автоматично. Бъдете внимателни, тъй като някои машини циркулират една и съща вода, която съдържа токсини. Би трябвало мръсната вода да се извежда от машината навън.
Как да си ги направим сами
Вземете 80-100 г семена или зърна и ги измийте 2-3 пъти с течаща вода. След това ги разстелете на слой от 2-3 см в стъклен или порцеланов съд и ги залейте с малко вода, така че тя едва да покрива горния слой на зърната или семената. Те имат нужда от малко вода и много кислород. Покрийте ги с марля. Най-важното е да им осигурите влага, въздух и топлина – до 22 градуса. След 24-30 часа ще се покажат кълнове. Достатъчно е да станат дълги 2-3 мм. Измийте ги отново няколко пъти. Преди консумация може да ги смелите, да ги поръсите върху салата или директно да ги хапвате. Най-важно е да се дъвчат добре, за да извлечете най-голяма полза от еликсира им.

Източник" balkanite.net



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов