Избрани Новини

Тревненски майстор пази последните цървули на Левски

Петър Щерев има пирински корени

Всеки, който е попивал вечната българска хубост, бликаща от занаятчийските дюкяни на световно известната тревненска чаршия, дълго се е захласвал пред и вътре в единствената цървулджийница на майстор Петър.
Легендарното черешово топче пред вратата и свещеното зелено знаме на бунта привличат като магнит минувачите - както нашенци, така и чужденци, разказва историкът-фолклорист Димитър Тренчев.
Облечен в национална носия, прав или приведен над поредния чифт цървули, майсторът с широка усмивка кани всеки поспрял се. А пристъпилите прага се озовават не в занаятчийски дюкян, а в малък музей на българския дух и дело. От стените редом с общохристиянските и български светци гледат ликовете на царе, бунтовници и книжовници.
Централно място в този своеобразен пантеон майстор Петър е отредил на Апостола на българското национално освобождение Васил Левски. А централно място в пантеона е отредено на последните цървули на великия българин...
Всъщност, цървулът е само един. Чифтът е останал недоправен, защото Левски е бил заловен броени дни, след като е дал поръчката на габровския майстор Стоян Дюстабанов.
Макар да не е бил обуван от Левски, самотният цървул днес е свещен! Защото представлява косвено свидетелство за антропометричните данни на Апостола. Като ръст, тегло, размер на ходилото и дори характеристики на походката.
Завещаван от майстор на чирак, самотният цървул е опазен до наши дни. Майстор Петър също е наследил безценната реликва от покойния си майстор - наставник в занаята Никифор Петров...
Петър Щерев е "пиринско пиле", излитнало отдавна от родното гнездо... Родовите корени на майстора идват от легендарното село Цапарево, възпято и в известната пиринска народна песен "Цапаревци кула градят". Вездесъщата любов довежда в Трявна Петър Щерев и бившият специалист по изчислителна техника вече трето десетилетие практикува цървулджийския занаят...
Доверието и уважението на тревненци Петър Щерев е спечелил с човещина. А умелата и качествена работа са превърнали майстор Петър в един от символите на световно известната тревненска чаршия.
С авторитета си на отявлен родолюбец Петър Щерев е основател и местен председател на Национално дружество "Традиция" и един от живите символи на град Трявна...



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)