Отбелязват Сирни заговезни в Белица - blagoevgrad.utre.bg

Отбелязват Сирни заговезни в Белица

18 февруари 2018, 21:53 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Белица

    За най-голямо еко гаро първото място е за Банковата махала

За най-голямо гаро първото място грабна квартал "Вотраче"

И тази година жителите на Белица мериха сили в подготовката на клади - гара, за да спазят вековната традиция за най-голямо "Гаро" на Сирни заговезни.
Обикновено подготовката трае няколко дни преди „прощалната неделя”, в която се включват най-младите и най-яките момчета.
Подготовката е емоционална, преминаваща в трескава надпревара за организиране и натрупване на най-голяма клада „гаро” от хвойна във всеки квартал.
Запалването на Гарото е свързано с вярванията,че колкото е по-голяма огнената клада, толкова годината ще е по-защитена от градушки и ще бъде плодородна. Освен това вярванията са свързани и с това, че огънят ще изгони злото и всички хора ще се обичат и помагат през годината. След запалване на огъня младите мъже прескачат гарото, за да са здрави, силни и  работоспособени.

В обявения конкурс от община Белица "Нащо гаро най-големо" в определената от журито кагегория за най-голямо еко гаро  първото място е за Банковата махала, а второто място за квартал "Вотраче".
В категория най-голямо гаро първото място грабна квартал "Вотраче" , а второто място спечели квартал "Долни край".
На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката  „Прости ми“ , а задължителният отговор е „Простено да ти е“. Затова празникът се нарича Прошка.
Преди "гарото" се извършва и обичаят „амкане“. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета