Започва Великият пост - blagoevgrad.utre.bg

Започва Великият пост

19 февруари 2018, 10:03 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    gotvach.bg

    Това е най-продължителният и важен постен период в годината

Той предхожда най-големия православен празник Възкресение Христово (Великден)

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни Заговезни, започва Великденският пост. Великият пост (или Велики пости, Света Четиридесетница) е период от седем седмици в християнството, който предхожда най-големия православен празник Възкресение Христово (Великден). Това е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден.

Великият пост е подвижен период в църковния календар в зависимост от това кога се пада Великден, който също е подвижен празник и започва по традиция седем седмици преди Великден. 
Последната, подготвителна седмица преди постите се нарича Неделя Месопустна (Месни заговезни). Постът включва следните седмици: Неделя православна, Неделя на св. Григорий Палама, Неделя Кръстопоклонна, Неделя на св. Йоан Лествичник, Неделя на преподобната Мария Египетска, Връбница и Страстната седмица, която завършва с Възкресение Христово.
Великият пост е време на посвещаване на човека на Бога по примера на Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човека. През Великия пост човекът скърби заради своята греховност, станала причина за жертвата на Иисус Христос. 
Човекът трябва да преосмисля поведението си и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти телом и духом. За този период има специален сборник с песнопения, т. нар. Постен триод, който съдържа кратък канон обикновено с покаен характер за всеки ден от поста.
Целта на постите е чрез въздържание (не само от определни храни, но и от широк спектър "лоши мисли и дела") и смирение да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно Възкресение Христово.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета