Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Левски - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Левски

19 февруари 2018, 09:42 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

    Събитието е от 11 часа

Венци и цветя ще бъдат положени на паметника

Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски. С ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност ще бъде почетена паметта на Апостола. Събитието ще се състои днес от 11:00 часа пред бюст-паметника на Дякона, който се намира на едноименния площад „Васил Левски“. 
Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в Карлово на 18 юли 1837 г. Той носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Получава прозвището Левски заради проявената храброст и ловкост. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов. Дяконът започва изграждане на революционни комитети в България, които да се превърнат в центрове на българската революция. Заради революционната му дейност на 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София.
В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не успява. Левски е осъден на смърт чрез обесване.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета