Избрани Новини

В Благоевград се преклониха пред Васил Левски

Кметът д-р Камбитов положи венец пред бюст- паметника на героя

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст- паметника на Васил Левски. Във възпоменателната церемония по повод 145 години от обесването на Апостола се включиха още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, представители на църквата, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, ученици, възпитаници на детски заведения и граждани. Венец бе положен и от името на евродепутатите от групата на ЕНП.

Възпитаници на ПСАГ „Васил Левски“ припомниха знакови моменти от живота и делото на Дякона.
Борецът за „Чиста и свята” република Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.
На 27 декември1872 г. Левски е заловен от турската полиция в Къкринското ханче. Присъдата на Левски – смърт чрез обесване, е издадена на 14 януари 1873 г. и изпълнена на днешната дата през 1873 година в околностите на София. В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов като в изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов