Избрани Новини

Гласувайте за секвоите - “Европейско дърво на годината"

13 страни участват в тазгодишното 8-мо издание на конкурса

13 страни участват в тазгодишното 8-о издание на конкурса “Европейско дърво на годината". Остава само ден до 28 февруари, за да разгледате и изберете вашето любимо дърво, като гласувате на страницата www.treeoftheyear.org. Всяка година набралият вече широка популярност конкурс събира над 200 000 гласа от цяла Европа
Конкурсът “Европейско дърво на годината” насочва вниманието към връзката между хората и общностите и дърветата, към значението на дърветата в културното и природно наследство на общностите. Българските участници тази година са трите величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, засадени в края на 19.век от известния български лесовъд Йордан Митрев. Те ще се конкурират да спечелят симпатията на любителите на конкурса заедно с други интересни дървета като интересен местен сорт ябълково дърво от Словакия; впечатляващ корков дъб от Португалия, вписан в Книгата на рекордите на Гинес; дъб - символ на скаутското движение във Великобритания и много други дървета, преживели сериозни природни бедствия и други събития – наводнения, пожар, др. Всички те остават до днес като опора и сила за хората.
Тази година в конкурса се включват 4 нови страни – Хърватия, Португалия, Румъния и Русия.
https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria
Гласуването ще протече до 28 февруари, като през последната седмица – 22-28 февруари, ще бъде скрито и поддръжниците на конкурса няма да виждат крайните резултати. За да гласувате, както и миналата година, ще трябва да изберете две дървета и да потвърдите избора си чрез активиране на получена по ел.поща връзка.
Победителите ще бъдат обявени на церемонията по награждаване, която и тази година ще бъде при домакинството на депутата от Европейския парламент Павел Поц, на 21 март 2018 – Международният ден на горите, в Брюксел.
Конкурсът се организира от Сдружение “Партньорство за околна среда” - Чехия, в което членува Фондация “ЕкоОбщност”.
Начин на гласуване:
1. Изпишете в интернет:
- „Европейско дърво 2018“ или
- посетете адрес www.treeoftheyear.org/Bulgaria
2. Изберете „Секвоите от Ючбунар” България и още едно дърво по Ваш избор. По регламент всеки гласуващ трябва да даде своя глас за две дървета.  
3. На електронната си поща ще получите линк, който трябва да последвате. Едва тогава гласът Ви ще бъде отчетен. Връзката е валидна само 7 дни!
 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)